Vivim en un context on la tecnologia i les pantalles han vingut per a quedar-se. Estem en plena era digital, i per això no podem negar o viure al marge d’aquesta realitat, sinó que hem d’aprendre a gestionar l’ús de pantalles de forma saludable. Però què no corri el pànic! No és dolent. No hem de veure-les com a enemigues sinó com a aliades. Aprenguem a fer-ne un ús saludable, per no patir unes conseqüències negatives.
És molt important que els eduquem a fer un bon ús des d’edats primerenques. Segons les primeres pautes per a nens menors de cinc anys publicades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) abans dels dos anys no ha d’haver-hi cap mena d’exposició a la pantalla. Per aquest motiu ens centrarem en la gestió d’aquestes a partir dels dos anys. Perquè necessiten l’estimulació per part dels seus cuidadors per a desenvolupar tot el seu potencial. Ara bé, com més puguem posposar el seu ús, millor.
A continuació us facilitaré un seguit d’eines amb l’objectiu que us ajudi a gestionar l’ús de pantalles (tauleta, ordinador, mòbil, TV…) des de casa:
- Model conductual positiu. Eduquem a partir de l’exemple. Hauríem d’intentar no fer-ne ús quan estiguem amb els nostres fills.
- Menjars i sopars sense pantalles.
- Habitacions lliures de pantalles.
- No deixem que la tecnologia s’apropiï del nostre temps lliure i el dels nostres fills. Busquem alternatives: un passeig, activitats a l’aire lliure, allargar el bany o les tardes de jocs, que ens ajudin a cuinar o que s’avorreixin i creïn.
- Evitem el seu ús com a estratègia usual per a calmar-los.
- Assegurem-nos que estan a prop nostre mentre faci ús, perquè puguem supervisar les seves activitats i compartir aquest moment amb nosaltres. Que no sigui una activitat solitària a la qual recorre per sentir-se acompanyat.
- Apaguem les pantalles quan no les estiguem utilitzant i quan estiguem jugant o passant temps amb ells.
- No fem servir pantalles 2 hores abans de dormir. Millorarà molt la qualitat de son.
- Una exposició màxima de 30 min al dia (com menys millor).
- Previsualitzem els programes, els jocs i les aplicacions.
Existeix la web Contraste que us pot ser de gran utilitat per a conèixer si el contingut és l’adequat segons l’edat.

Com gestionar l’ús de pantalles? Podríem resumir-ho tot en aquestes 5 preguntes clau:
On? Llocs i zones comuns.
Quan? Dies i hores pautades per nosaltres.
Quant? Límits pautats per nosaltres.
Què? Contingut adequat a l’edat. Dissenyar un menú digital.
Amb qui? A prop nostre, sota la supervisió d’un adult.
El nostre objectiu seria capacitar-los perquè a la llarga siguin ells els amos de les pantalles i no acabin sent les pantalles, amos d’ells.
Anna Cartañà
Tutora P3