El teu fill necessita una sola cosa, a TU

Comencem avui amb una petita història. Diu així:

Era de nit quan el petit feia esforços per romandre despert. Tenia un bon motiu: estava esperant al seu pare. Va sentir per fi obrir la porta de la seva habitació…
Fill: «Pare puc fer-te una pregunta?».
Pare: «Sí clar, què et passa?».
Fill: «Quants diners guanyes en una hora?».
Pare: Però a què ve això fill?».
Fill: «Només ho vull saber…»
Pare: «50 euros l’hora.»
Fill: «Ooooh», va exclamar amb ullets tristos. «Pare, em podries donar 25 euros?».
El pare no entenia res, el dia havia estat llarg i dur.
Pare: «D’acooord… Som-hi a dormir, que es fa tard!».
Fill: «Gràcies, ja tinc suficient!».
El pare sorprès li va preguntar:
Pare: «Per a què necessites aquests diners?».
El nen va posar la seva maneta sota el coixí i va treure diverses monedes.
Fill: «Per a comprar una hora del teu temps. Si us plau, demà arriba a casa una hora abans,  m’agradaria sopar amb tu».

TEMPS és el que vol i necessita cadascun dels nostres fills. Enrere queden les vacances d’estiu, tornem a la rutina i a les presses del nostre dia a dia.
Trobar moments que ens ajudin a reconnectar amb qui més volem no sempre és fàcil de dur a terme, però l’esforç bé val la pena!

Sovint diem frases com: No tinc temps per a res! tinc mil coses a fer! tot el dia vaig corrent!… a tots ens són conegudes. És veritat que després d’un dia intens de treball necessitem prendre aire i deixar-los amb la tableta, el mòbil o encendre la televisió amb els seus dibuixos preferits. Pot ser que sigui una opció fàcil, però no encertada.

Els nostres fills creixen a una velocitat increïble. De ser uns bebès, passen a ser nens, fins que arriba un dia que ens adonem que són uns preadolescents. Sens dubte, els primers anys poden ser complicats, plens de reptes i canvis en el nostre estil de vida. Però és una etapa fugaç, que només tindrem oportunitat de viure-la amb ells una sola vegada.

La nostra feina, les ocupacions, etc. no ens deixen gaire marge. Doncs 5 minuts poden ser suficients! Mirem-lo als ulls, preguntem-li com li ha anat el dia, a què ha jugat o quina activitat li ha agradat més de l’escola. Si això ho acompanyem d’una abraçada, un petó o d’una paraula bonica, t’estimo, és el millor regal que li estem donant.

És important passar temps amb ells perquè els aporta confiança, seguretat en si mateixos, els resulta més fàcil establir vincles afectius amb els altres i afavoreix una bona comunicació familiar.

El Papa Francesc, fa uns anys, enviava el següent missatge a tots els pares: «Perdeu el temps amb els vostres fills, perquè és una de les coses més importants que podeu fer cada dia». «Perdre» entès com a sinònim de donar, d’estar i de compartir.

No deixem escapar la infància dels nostres fills, perquè el temps que compartim amb ells, dependrà la classe de relació que tinguem quan siguin adults. Us animo a deixar de costat tot allò que pugui esperar, i aprofitar el nostre dia a dia per a passar amb ells temps de qualitat. Aquí van alguns suggeriments:

– Gaudir amb calma d’un esmorzar al costat d’ells. Llevar-nos amb prou temps o deixar les coses organitzades la nit anterior, ens facilitarà començar el dia amb una mica de calma.

– El trajecte de l’escola pot ser una bona opció per a parlar de la jornada que teniu per davant, cantar junts alguna cançó o repassar entre tots l’examen del dia.

– Dedicar una estona a jugar amb ell té múltiples beneficis a més de ser una excel·lent manera de crear records junts. Per a això, cal “aparcar” el mòbil.

– Les hores del dia donen per al que donen i treure temps per a dedicar-los en exclusiva per a ells pot ser complicat. Proposta: I si ens ajuda en alguna tasca domèstica? Organitzar la compra del supermercat, recollir l’habitació, preparar el sopar… Estarem potenciant la seva autonomia i aprofitem aquesta estona per a conversar.

– Dur a terme alguna activitat en família: una excursió, un passeig amb bici… Són innombrables les opcions que existeixen per a passar una estona divertida tots junts.

– Aprofitar qualsevol moment per fer-li un petó, una abraçada. L’afectivitat li aporta seguretat, sensació de protecció, reforça la seva autoestima, augmenta el seu benestar i felicitat.

– Gaudir de la seva estona de bany: podeu comentar com ha anat el dia, jugar amb l’escuma o inventar una història amb les joguines d’aigua que té.

– Ballar, cantar, riure, fer una guerra de pessigolles, una sessió d’acudits… Ens proporciona alegria, benestar i un òptim desenvolupament emocional a tots.

– El sopar pot ser que sigui l’únic moment del dia que puguem compartir taula junts. És un hàbit que us animo a no perdre, que ens connecta i afavoreix la comunicació. Insisteixo: mòbils i televisió apagats!

– Llegir-li un conte abans de dormir, arraulir-nos amb ell en el llit, parlar, explicar alguna anècdota seva o nostra l’ajudarà a crear un clima de connexió i relaxació ideal per a acabar el dia.

La majoria d’aquests “tips” estan a l’abast de tots. Us animo a posar-los en pràctica, perquè no sols guanyarà el vostre fill sinó també tots vosaltres. Som-hi, el TEMPS vola!

Eva Martí

Tutora P4-A