Som el que sentim: claus per una bona autoestima

L’autoestima és la imatge, la valoració, el grau d’estima que té el nostre fill d’ell mateix. És la suma de com es veu, de com se sent, de la imatge que projecta i de la valoració que rep del seu entorn més pròxim: pares, germans, amics…

Si tanquem els ulls i pensem uns segons què volem ara i en un futur pels nostres petits, segur que tots estarem d’acord en una resposta: que sigui feliç! Molts són els estudis que confirmen que un nen té més possibilitats de ser feliç si l’acompanya una autoestima sana: no sols millora el seu estat emocional, sinó que facilita el seu desenvolupament en els aprenentatges i millora les seves relacions socials.

autoestima

Ajudar-los doncs a estimar-se més i millor s’ha de convertir en un element bàsic en la formació personal del nostre fill; han d’aprendre a confiar i creure en ells mateixos.

Necessiten que els preparem pel dia de demà, creixent des de ben petits en seguretat, valentia, atreviment, coratge, esforç, constància, optimisme…

Quines eines podem fer servir per fomentar la seva autoestima?

Primer de tot, cal estimar-los i demostra’ls-hi tantes vegades com ens sigui possible: amb paraules d’ànims, abraçades, mirades carregades d’amor… L’afecte els hi aporta molta seguretat i confiança. Cal que compartim el màxim de temps amb ells: escoltant allò que ens diuen, jugant amb ells, fent plans familiars o potenciant nous interessos i aficions. També és necessari que s’enfrontin a situacions d’èxit i de fracàs. Les primeres els ajuden a guanyar  en seguretat  i a aprendre a valorar els seus punts forts. Però, també cal que experimentin situacions de fracàs, perquè de l’error s’aprèn i des de ben petits han d’aprendre a gestionar la frustració.

Si volem que els nostres fills tinguin els peus a terra els hi hem de donar responsabilitats i oportunitats de fer les coses sols. Estem per oferir-los estratègies i ells per trobar les solucions.

Aquestes senzilles orientacions ajudaran a treballar i millorar l’autoestima del fill i, d’aquesta manera, tindrà més possibilitats de ser, ara i en un futur, més feliç.

Eva Martí

Tutora P5